Food Show już za nami!

Aktualności / 22.03.2017

Święto branży gastronomii i kulinariów w Katowicach podczas Food Show już za nami!
Trzy dni wystaw, prezentacji produktów żywnościowych, degustacji, pokazów gotowania, warsztatów kulinarnych, spotkań z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, debat i dyskusji branżowych podczas I edycji Food Show (16-18 marca 2017r.) w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach już za nami!

Pierwszego dnia – podczas sesji tematycznych odbyły się debaty o trendach na rynku żywności oraz perspektywach rozwoju przetwórstwa i handlu. Drugi dzień dyskusji poświęcony był gastronomii. Poruszono takie tematy jak: polska gastronomia wobec wyzwań ekonomicznych i prawnych, rynek kawiarni, cukierni i lodziarni, różne oblicza gastronomii w Polsce, zarządzanie w biznesie restauracyjnym, design w lokalach , nowoczesne technologie w HoReCa.
Jerzy Weindich, współwłaściciel rodzinnej firmy z Chorzowa, Prezes Śląskiego Cechu Gastronomii oraz niekwestionowany autorytet w branży, wziął udział w charakterze prelegenta w jednej z debat, pt. „Rynek pracy w gastronomii”.
 
Podczas trzeciego, a tym samym dnia otwartego, mieszkańcy regionu i pasjonaci gotowania mogli spotkać osoby znane z popularnych programów o gotowaniu, szefów kuchni, blogerów i krytyków kulinarnych. Na smakoszy czekały również targi żywności i książki kucharskiej, najlepsze food tracki z regionu, pokazy live cooking, wystawa i warsztaty fotografii kulinarnej, spotkania z ekspertami, degustacje i konkursy z nagrodami.
Firma Weindich, partner i wystawca Food Show 2017 stworzyła w trakcie wydarzenia strefę Food Tech, w ramach której były prezentowane maszyny oraz urządzenia dla sektora HoReCa i gastronomii przemysłowej.
 
Na stoisku firmy można było zobaczyć szeroką ofertę sprzętu i wyposażenia obiektów restauracyjno-hotelowych, a także drobnego sprzętu AGD z możliwością jego zakupu na ponad 100 metrowej powierzchni ekspozycyjnej m.in. cyrkulatory sous – vide, pakowaczki Henkelman, najwyższej jakości sprzęt AGD niemieckiej marki GRAEF oraz rozwiązania dla gastronomii mobilnej.
 
Atmosferę dopełniała włoska kawa serwowana na Piaggio przez baristę dla klientów i gości odwiedzjących nasze stoisko.
W ramach strefy Food Tech swoją ofertę pokazały również firmy: Bartscher GmbH, Cech Producentów Żywności w Katowicach oraz jego Członkowie: Zakłady Mięsne Kuś oraz HAM; ELWA S.J – Dystrybutor marki Börner; EmiChem Producent Chemii Profesjonalnej – właściciel marki JAX; MerxTeam Polska Sp. z o.o.; SCM Sp. z o.o. – polski dystrybutor marki Monin oraz Vitamix; Poldekor Wyposażenie Hoteli i Restauracji; RATIONAL Sp.z o.o.; RM GASTRO Polska Sp. z o.o.
Ponadto, w bezpośrednim sąsiedztwie Food Tech i stoiska Weindich była zlokalizowana strefa live cooking pod marką Centrum Kulinarne, której firma jest właścicielem. W Centrum Kulinarnym można było zobaczyć szereg pokazów kulinarnych, podczas których znani szefowie m.in. Andrzej Polan, Sebastian Humski, Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz przygotowali niespotykane dania i prezentowali ciekawe techniki gotowania.

Comments are closed.