HISTORIA FIRMY WEINDICH SPÓŁKA JAWNA

 

Firma Weindich Sp.J. z siedzibą w Chorzowie, od dwóch pokoleń jest prowadzona przez rodzinę Weindich. Założyciel firmy Jerzy Weindich jest w posiadaniu tytułu Mistrza w rzemiośle rzeźnictwo i wędliniarstwo, zaś Jego brat Jan jest uznanym mistrzem kucharskim. Firma ze śląskimi korzeniami i polskim kapitałem bardzo selektywnie wybiera swoich kontrahentów, wśród liderów w branży współpracują z nami nieprzerwanie do chwili obecnej.

 

1990 r. – Początek działalności – wszystko się zaczęło

Firma została zarejestrowana w 1990 r.  Jest to początek największego w Polsce centrum przemysłu mięsnego i gastronomii w tej części Europy.

 

1991 r. – Pierwsza dostawa

Tyle hałasu o nic, gdy w Bastrze trwał rozładunek towaru, połowa osiedla przypatrywała się z zaciekawieniem. Można rzec, że to było wielkie wydarzenie w okolicy. Po latach mieszkańcy przyzwyczaili się do dużych maszyn i urządzeń.

 

1992 r. – Zdobywamy Śląsk

Coraz śmielej działamy na rynku lokalnym, widać to chociażby na targach w Katowicach.

 

1993 r. – Prezentacja nieznanych technik

Jako pierwsi w Polsce zaprezentowaliśmy nowoczesne metody wędzenia płynnym dymem. Prezentacja połączona z degustacją kiełbasek – jak widać na zdjęciu – wywołała spore zainteresowanie.

 

1993 r. – Szkolenia i Seminaria

Dla naszych stałych klientów organizujemy zagraniczne szkolenia i seminaria, dzięki czemu światowe technologie z branży mięsnej trafiają również do polskich zakładów.

 

1994 r. – Gigantyczna fala

Realizujemy coraz to większe zamówienia – jako pierwsi w kraju montujemy urządzenie do mikrofalowego rozmrażania mięsa. To przemysłowe urządzenie w ciągu sekundy podnosi temperaturę zamrożonego surowca osiągając wydajność do kilkudziesięciu ton dziennie.

 

1995 r. – Co dwie głowy, to nie jedna

Od tego roku firma Bastra ma dwóch właścicieli; są nimi panowie Jerzy i Mirosław Weindich.

 

1995 r. – Czas na Poznań

Na targach Polagra występujemy w roli gospodarza. Od tego czasu, jesteśmy tam regularnie.

 

1997 r. – Otwarcie Kulinaria S.A.

W odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku, właściciele Bastry uruchamiają Kulinaria S.A. Firma oferuje kompozycje przyprawowe oparte o Polską tradycję.

 

1998 r. – Pierwsze targi zagraniczne

Już nie tylko Polska, teraz cały świat widzi nasze charakterystyczne logo. IFFA – pierwsze targi w Niemczech.

 

1999 r. – Rośniemy w siłę

Coraz więcej pracy, zleceń i realizacji skłania nas do powiększenia siedziby o nowe hale. Wzbogacamy zaplecze technologiczne o wykwalifikowanych ekspertów. Jest nas coraz więcej i jesteśmy coraz silniejsi.

 

2001 r. – Drobny sprzęt i gastronomia

Oprócz coraz szerszej gamy maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego naszą ofertę wzbogaca coraz częściej poszukiwany przez klientów drobny sprzęt.

 

2002 r. – Solidna Firma

Nasza firma została po raz pierwszy odznaczona nagrodą Solidna Firma przyznawaną przez Kapitułę Programu, pod patronatem Komisji Europejskiej.

 

2003 r. – Szufelka wygrywa! Nasz 8 000 produkt w katalogu!

Kto by pomyślał, że naszym produktem numer 8 000 będzie stalowa szufelka?

 

2004 r. – Przeprowadzka

Chorzów, a dokładniej rzecz ujmując ulica Adamieckiego staje się nowym domem Bastry. Mamy nadzieję, że w nowej siedzibie spędzimy co najmniej tyle samo dobrych lat, co w Świętochłowicach.

 

2005 r. – Magazyn Europy

Zachodni kontrahenci przenoszą środek ciężkości swoich magazynów do Polski na teren Bastry. Tym samym firma staje się najdalej wysuniętym na wschód centralnym magazynem logistyczno-serwisowym. Części zamienne i eksploatacyjne zachodnich marek są tu dostępne od reki.

 

2006 r. – Serwis

Powstaje nowa hala serwisowa przeznaczona na remonty maszyn.

 

2007 r. – Rodzina się powiększa

Wprawdzie na zdjęciu nie widać nas wszystkich, lecz rodzina firmy Bastra liczy ponad 60 pracowników.

 

2008 r. – Brzmi dumnie

Od teraz Właściciele spółki postanawiają firmować ją swoim nazwiskiem  zmieniając nazwę na BASTRA WEINDICH Spółka jawna.

 

2009 r. – Nowe skrzydło

Coraz szerszy asortyment, coraz więcej kontrahentów. Wszystko to zadecydowało o tym, że podjęliśmy decyzję o rozpoczęciu budowy nowego skrzydła firmy

 

2010 r. – Targi Jubileuszowe

Podczas hucznych obchodów 20-lecia firmy odbyły się m.in. targi wyposażenia, podczas których swoją ofertę zaprezentowało ponad 70 wystawców z całego świata.

 

2011 r. – Nowe logo

Coraz bardziej sygnalizujemy rodzinne korzenie – zmieniamy logo na Weindich.

 

2011 r. – Nowi Partnerzy

Firma Weindich wzmacnia swoją markę wprowadzając do oferty maszyny i urządzenia kolejnych kontrahentów. Do strategicznych partnerów handlowych firmy dołączyły firmy:
Henneken wiodący producent masownic próżniowych, tenderyzatorów, systemów załadunkowych, Afo Heat, producent urządzeń do obróbki termicznej produktów w przemyśle spożywczym i gastronomii.

 

2012 r. – Międzynarodowe Targi Technologii Przetwórstwa Spożywczego

Z sukcesem zorganizowaliśmy w siedzibie firmy kolejną edycję targów technologii przetwórstwa spożywczego. Na 4 tys. m2 wystawiono asortyment z 16 krajów świata. 102 wystawców, prezentowało odwiedzającym Targi swój asortyment. Łącznie targi odwiedziło 2,5 tysiąca branżowców z sektora spożywczego, mięsnego i gastronomicznego.

 

2012 r. – Centrum Kulinarne

We wrześniu 2012 roku otwarliśmy się na sektor szkoleniowy. Oddaliśmy do użytku Centrum Kulinarne. Profesjonalna przestrzeń gastronomiczna, podzielona na 3 strefy tematyczne, wyposażona została w najwyższej klasy sprzęt kuchenny i multimedialny. Zobacz stronę Centrum

 

2012 r. – Utworzenie Śląskiego Cechu Gastronomii

W dniu 18 grudnia w siedzibie naszej firmy miało miejsce Zebranie Założycielskie Śląskiego Cechu Gastronomii. Jednogłośnie uchwalono założenie Cechu, oraz wybrano Prezesa nowego Cechu, którym został inicjator i pomysłodawcą powstania Śląskiego Cechu Gastronomii Pan Jerzy Weindich.

 

2013 r. – Warsztaty know-how

We współpracy z Kuratorium oświaty odbyły się dwie edycje warsztatów know how zdrowego żywienia. W warsztatach ogółem wzięło udział 290 placówek oświatowych z województwa śląskiego. Uczestnicy zapoznali się ze sposobami przygotowywania menu a także potraw, bogatych w wartości odżywcze i energetyczne, właściwe dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Była to pierwsza tego typu edycja praktycznych warsztatów dla placówek oświatowych na Śląsku.

 

2013 r. – Euro-Toques Polska

Firma Weindich złożyła deklarację członkowską i została członkiem Euro-Toques Polska – Kucharskiej Wspólnoty Europejskiej, którą tworzy ponad 7000 kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie.

 

2013 r. – Medal

W dziedzinie gospodarczej medal z wizerunkiem Ignacego Mościckiego odebrał właściciel firmy Weindich Pan Jerzy Weindich. Medale są przyznawane w Chorzowie dla osób, które szczególnie zasłużyły się dla miasta w swoich dziedzinach. Medale przyznawane są przez prezydenta miasta Chorzów. Uroczystość odbyła się w czwartek 12 grudnia w Chorzowskim Centrum Kultury.

 

2014 r. – Trzecia edycja Targów Gastrosilesia

Za nami już trzecia edycja chorzowskich Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego Gastrosilesia 2014. Tegoroczna edycja zgromadziła ponad 2000 odwiedzających gości, a także ponad 60 wystawców zarówno z kraju jak i zagranicy, wśród których znaleźli się eksperci i firmy, wyznaczające standardy i trendy w branży gastronomicznej.

 

2015 r. – Zmiany w strukturach właścicielskich

Do grona wspólników firmy Weindich Sp.J. dołączyła Monika Weindich, do tej pory piastująca stanowisko Kierownika Działu Logistyki. To kolejne wzmocnienie właścicieli w strategicznym zarządzaniu firmą. Jako ceniony fachowiec z ogromną praktyką stawia sobie za cel optymalizację procesów logistycznych, a tym samym w najbliższym czasie wykorzystania logistyki jako zasadniczego elementu zarządzania strategicznego w firmie.

 

2015 r. – Srebrny Krzyż Zasług

Jerzy Weindich otrzymał z rąk Radnego Sejmiku woj. Śląskiego Michała Wójcika Srebrny Krzyż Zasług za specjalne zasługi dla województwa śląskiego.

 

2016 r. – Odznaka Honorowa

Jerzy Weindich otrzymał Odznakę Honorową za Zasługi dla Rozwoju Gospodarki Rzeczpospolitej Polskiej. Nagrodę odebrał z rąk Ministra Gospodarki w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego.

 

2016 r. – IV Edycja Targów Gasrosilesia

Nasze targi odwiedziło blisko 3000 Gości, a także przekroczyliśmy magiczną liczbę 100 wystawców.

Naszą imprezę odwiedziło blisko 3000 Gości, przekroczyliśmy liczbę 100 wystawców, a 712 uczestników było obecnych na dziesięciu inspirujących prelekcjach, podczas których sala konferencyjna wypełniona była po brzegi gości z całej Polski. W Centrum Kulinarnym przez 8h trwały pokazy kulinarne prowadzone przez mistrzów kuchni, co z kolei pozwoliło przyciągnąć profesjonalistów, a także pasjonatów gotowania. Trzeci już finał Kulinarnego Pucharu Śląska dla szkół gastronomicznych wzbudzał niezwykłe emocje wśród startujących drużyn, a także obserwatorów ich zmagań.