Dziękujemy za udział w targach GASTROSILESIA 2016

Aktualności / 22.09.2016

Nasza firma, już po raz czwarty, na terenie swojej siedziby ramka(przy ul. Adamieckiego 8 w Chorzowie) gościła wystawców z kraju i zagranicy, a także grono zaproszonych specjalistów z branży HoReCa wśród których znaleźli się m.in.: eksperci i firmy wyznaczające standardy i trendy w branży gastronomicznej, a także znakomici kreatorzy smaku – szefowie kuchni z Kurtem Schellerem i Wiesławem Ambrosem na czele. Wydarzenie na stałe już wpisało się w kalendarz imprez branżowych na Śląsku.

Przesłanie targów: Nowe kierunki w gastronomii
Tegoroczna edycja miała szczególny charakter. Nie tylko odbywała się w trzech halach ekspozycyjnych, ale wyróżniało ją hasło przewodnie: „Nowe kierunki w gastronomii”, którym chcieliśmy zwrócić uwagę na ciekawe prelekcje, znakomite pokazy kulinarne, a także nowe technologie pojawiające się w gastronomii przemysłowej i branży HoReCa.
Targi w liczbach…
Nasze targi odwiedziło blisko 3000 gości, przekroczyliśmy magiczną liczbę 100 wystawców, 712 uczestników było obecnych na dziesięciu inspirujących prelekcjach, podczas których sala konferencyjna wypełniona była po brzegi osobami przyjeżdzającymi z całej Polski. Z kolei, 8 godzin pokazów kulinarnychprowadzonych przez mistrzów kuchni przyciągnęły profesjonalistów i pasjonatów gotowania. Trzeci już finał Kulinarnego Pucharu Śląska dla szkół gastronomicznych wzbudzał niezwykle emocje wśród startujących drużyn, a także obserwatorów ich zmagań.
Patroni honorowi i medialni
Targi Gastrosilesia to wydarzenie niekomercyjne (cały dochód jest przeznaczony na organizację targów). Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli min: Patronat Honorowy Marszałka Woj. Śląskiego, Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach, Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, Urzędu miasta i Prezydenta Chorzowa, Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce, Śląskiego Cechu Gastronomii, Cechu Producentów Żywności w Katowicach, Funduszu Górnośląskiego, Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques Polska, Stowarzyszenia Kelnerów Polskich. Patronaty medialne: Food service, Papaja.pl, Gastrona, TVS, Silesia Smakuje, Polskie Drogi Gastronomi, Restauracje Biznes Catering I jak blisko.
13 – 14 września 2016 r.
Uroczyste otwarcie odbyło się w dniu 13 września 2016 r. o godz. 9.00. Wśród zaproszonych gości zaszczycili nas swoją obecnością: Prezydent miasta Chorzowa – Andrzej Kotala, Pani Dyrektor Naczelna Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach – Beata Białowąs, Prezes Śląskiego Cechu Gastronomii – Mieczysław Kucharski i wielu innych. Gośćmi specjalnymi byli znakomity Szef Kuchni, założyciel Akademii kulinarnej – Kurt Scheller oraz Pani Joanna Ochniak, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS).
Krupniok śląski z zarejestrowanym, unijnym certyfikatem przebojem targów Gastrosilesia
„Król śląskich stołów” wypłynął na europejskie wody. Podczas targów Gastrosilesia skosztowano pierwszego krupnioka z certyfikatem UE. Niedawno nazwa „krupnioki śląskie” została zarejestrowana w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych UE. Uczestnicy targów mogli przekonać się, jak smakuje pierwszy w Polsce krupniok z unijnym certyfikatem, przyrządzony według zaakceptowanej receptury. O zdobycie certyfikatu postarali się Państwo Małgorzata i Czesław Kuś, właściciele rodzinnego zakładu mięsnego z Rudy Śląskiej.
Śląski akcent w oryginalnej formie
Specjalnie zaprojektowane ścianki ze zdjęciami przedstawiającymi chodnik z kopalni Guido w Zabrzu, a także front familoka w zabytkowej dzielnicy Katowic – Nikiszowcu, wraz z charakterystyczną dla tej zabudowy czerwoną ławeczką i obecność osób w strojach regionalnych i górniczych tworzyły idealne tło pod oryginalne fotografie.
Liczni wystawcy z kraju i zagranicy
Podczas targów można było zapoznać się i przetestować najnowsze technologie i rozwiązania dla obiektów restauracyjno – hotelowych, gastronomii przemysłowej oraz dla branży spożywczej, jak również zobaczyć w akcji urządzenia do produkcji convenience food. Na stoisku Weindich można było zobaczyć niecodzienną atrakcję: robota firmy Mistubishi Electronics, który samodzielnie przygotowywał kolorowe drinki.
Wiele się działo…
W sali konferencyjnej przez cały czas trwania targów odbywały się tematyczne i specjalistyczne prelekcje, które ściągnęły zainteresowanych z całej Polski. Wykłady gromadziły pełen komplet słuchaczy, co najlepiej obrazują zdjęcia. W programie znalazły się zagadnienia:
  • Sommelier – prestiżowy zawód tylko dla nielicznych? O zaletach profesji i sztuce jej wykonywania. Wykład połączony z pokazem dekantacji win. Prowadzący: Bogdan Migas i Piotr Borecki.
  • „Social media rules!” – czy dzisiaj media społecznościowe rządzą w gastronomii? Prowadzący: Michał Nowakowski.
  • Projektowanie wydarzeń, jako narzędzia budowania marki w gastronomii w Polsce na świecie. Prowadząca: Agnieszka Małkiewicz
  • Profesjonalny kelner – mit czy rzeczywistość. Jak dzisiaj funkcjonuje ten zawód. Wykład połączony z pokazem tranżerowania homara i flambirowania deserów. Prowadzący: Bernard Sitarski i Piotr Borecki.
  • Restauracja to opłacalny biznes! Jak w prosty sposób zwiększyć obroty jednocześnie dbając o koszty. Prowadzący: Piotr Rogowski i Paweł Gruba.
  • Wpływ mediów na kształtowanie trendów kulinarnych we współczesnym świecie. Prowadząca: Joanna Ochniak
  • Znaczenie tytułu czeladnika i mistrza w zawodzie kucharz na obecnym rynku pracy, jaką wartość ma potwierdzenie kwalifikacji zawodowych dla pracownika i pracodawcy? Prowadząca: Beata Białowąs.
  • Slow food vs. Slow meat – jak zdefiniować jakościowe mięso. Prowadzący: Jacek Szklarek.
  • Personel – to on tworzy obrót. Zadbaj o pracownika, a on zadba o twój biznes. Prowadzący: Piotr Rogowski i Paweł Gruba.
  • Jak znaleźć dobrego szefa kuchni i umiejętnie z nim współpracować. Prowadzący: Krzysztof Żurek.
„Crème de la crème”
Jednocześnie w Centrum Kulinarnym odbył się finał III Kulinarnego Pucharu Śląska dla szkół gastronomicznych. Do rywalizacji stanęły szkoły z Nakła Śląskiego, Rybnika, Tychów, Wodzisławia Śląskiego, Warszawy i Żywca.
Za stołem jury zasiadły międzynarodowe sławy z Wiesławem Ambrosem, jako szefem komisji konkursowej na czele. Wszystko odbyło się zgodnie z obowiązującymi, międzynarodowymi normami – ze swojego grona szefowie wybrali jury degustacyjne, w którym zasiedli: Kurt Scheller – pełniący funkcję przewodniczącego, Thierry Ayel, Marcin Budynek, Jerzy Czapla, Szymon Szlendak oraz jury techniczne: Tobiasz Herman, Tomasz Czypionka i Sebastian Humski jako przewodniczący. Sekretarzem był Szymon Szlendak, który pełni tą rolę w Stowarzyszeniu Euro Toques Polska.
Ekipy szkolne przez 3 godziny przy kuchennych aromatach i gwarze przybyłych gości przygotowywali dania na podstawie autorskich receptur. Jednocześnie podczas zmagań odbył się pierwszy z pokazów gościa specjalnego – Kurta Schellera pt. Mięsa i dodatki klasycznie, który zgromadził wielu obserwatorów i chętnych na wspólne zdjęcia z Mistrzem.
Uroczyste wręczenie pucharu oraz innych nagród odbyło się na stoisku Weindich.
  • I miejsce – Beata Kuźnik i Mariusz Jasiński (Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Rybniku)
  • II miejsce – Marcin Biesiadecki i Paweł Latusek (Zespół Szkół nr 7 w Tychach)
  • III miejsce – Nikola Jendrosek i Monika Kaczuga (Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim)
Wszyscy laureaci otrzymali wartościowe nagrody oraz bony pieniężne, ufundowane przez organizatora oraz firmy sponsorskie: dla 3 pierwszych miejsc bony na kwoty 3000 zł, 2000 zł i 1000 zł odpowiednio dla pierwszego, drugiego i trzeciego miejsca, pamiątkowe puchary i medale ufundowane przez firmę Weindich, książki kucharskie ufundowane przez Rational, sprzęt kuchenny od firmy RM Gastro, zestaw przypraw marki Kulinaria, zestawy makaronów ufundowane przez Makarony Międzybrodzkie, noże kuchenne, które przekazała firma Dick oraz akcesoria grillowe i gadżety firmowe od firmy Hallde. Wszystkim sponsorom serdecznie dziękujemy. Ogromne podziękowania należą się również wszystkim współpracownikom, jurorom, uczestnikom oraz uczniom i przedstawicielom szkół gastronomicznych.
Nie inaczej było z pozostałymi pokazami kulinarnymi – wszystkie budziły ogromne zainteresowanie. Poza Kurtem Schellerem pierwszego dnia zaprezentował się również Thierry Ayel, który przedstawił pokaz francuskich deserów. Na zakończenie dnia mieliśmy przyjemność podziwiać barmańskie zdolności Jerzego Czapli.
Drugiego dnia targów można było obejrzeć pokaz kuchni japońskiej prowadzony przez Tomasza Czypionkę, kuchni francuskiej prowadzony przez Kurta Schellera, ryb i owoców morza w wykonaniu Tomasz Nowaka i Tobiasza Hermana oraz nowoczesnej kuchni śląskiej w interpretacji Wiesława Ambrosa i Sebastiana Humskiego.
Atrakcje: coś dla duszy, ciała i na ząb!
Targom towarzyszyło wiele atrakcji: konkurs Gastrowiedza z kilkudziesięcioma nagrodami do rozdania gościom i zlot food trucków z pysznym jedzeniem i piciem!
Już dziś możemy śmiało powiedzieć, że to największe wydarzenie gastronomiczne zakończyło się pełnym sukcesem dlatego też z radością zapraszamy Państwa na kolejną edycję targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego w 2018 r. w Chorzowie! Do zobaczenia!
Zapraszamy także do obejrzenia relacji medialnych z Targów na stronie:
http://targi.gastrosilesia.pl/

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.