Gastrosilesia łączy technologię ze smakiem

Aktualności / 14.03.2018

W dniach 11-13 marca 2018 odbyła się V edycja wydarzenia Gastrosilesia, która stanowi jedno z największych wydarzeń dedykowanych sektorowi HoReCa w Polsce. Tegoroczna odsłona tego wydarzenia, po raz pierwszy odbyła się w towarzystwie Food show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Strefa Gastrosilesia stała się centralną przestrzenią wystawienniczą, w ramach której, swoją ofertę zaprezentowało ponad 100 wystawców. Wśród nich znaleźli się producenci i dostawcy sprzętu i technologii, zarówno z Polski, jak i z zagranicy. Odwiedzający mogli zobaczyć szeroką gamę sprzętu gastronomicznego, od drobnych akcesoriów kuchennych i zastawy, po profesjonalne wyspy gastronomiczne oraz urządzenia do przetwarzania żywności, jak np. szafy do sezonowania mięsa.

Podczas trwającego przez 3 dni Food show wystąpiło ponad 100 prelegentów, strefę Gastrosilesia odwiedziło blisko 3000 przedstawicieli branży, a w samym dniu otwartym wydarzenie odwiedziło 10 000 gości.
Ważny element Gastrosilesii stanowiły specjalistyczne prelekcje prowadzone przez praktyków z branży. Podczas wykładów i dyskusji na temat różnych aspektów biznesu poruszane były tematy: chłodnictwa przemysłowego, retail i gastronomii; zarządzania personelem; roli kelnera w restauracji; zarządzania kosztami w gastronomii; rozszerzenia oferty sklepu spożywczego o mini bistro; regulacji prawnych i przygotowania menu lokalu oraz postępowania z hejtem i niskimi ocenami lokali gastronomicznych w sieci. Największym uznaniem cieszyły się spotkania prowadzone przez Pawła Grubę oraz Piotra Rogowskiego, których doświadczenie w zarządzaniu jest doceniane przez najlepszych restauratorów.
W strefie Gastrosilesia odbyły się również dwa widowiskowe konkursy: IV Kulinarny Puchar Śląska szkół gastronomicznych oraz I Ogólnopolskie Mistrzostwa Kelnerów, które cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających.
Młode pokolenie polskiej gastronomii
Podczas pierwszego dnia dla profesjonalistów odbył się finał konkursu IV Kulinarny Puchar Śląska szkół gastronomicznych, którego organizatorem jest firma Weindich Sp. J. przy patronacie i pomocy merytorycznej Śląskiego Cechu Gastronomii. W zmaganiach wzięli udział młodzi kucharze z 12 szkół gastronomicznych z Bielska-Białej, Bytomia, Chorzowa, Iwonicza-Zdrój, Kędzierzyna-Koźle, Łodzi, Rzeszowa, Sosnowca, Tychów, Wodzisławia-Śląskiego, Zawiercia i Żywca. Dwuosobowe zespoły prezentowały swoją wiedzę i umiejętności przed Jury w składzie: Jarosław Uściński (przewodniczący), Szymon Szlendak (sekretarz), Marcin Budynek, Krzysztof Gawlik, Krzysztof Harison, Tobiasz Herman, Sebastian Humski, Paweł Kaczmarek, Tomasz Nowak, Mirosław Reszczyk i Michał Klockowski.
Podczas finału uczestnicy mieli za zadanie przygotować 1 danie konkursowe (7 porcji) wykorzystując produkty znajdujące się w spiżarni oraz tzw. „Black Box”, którego zawartość (jajko) poznali w dniu finału. Na przygotowanie wszystkiego uczniowie mieli 1,5 godziny.
Jury nie miało łatwego wyboru, gdyż konkurencja była duża, a poziom przygotowanych potraw był bardzo wysoki. Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne m.in. kompozycja i dobór produktów, wygląd i forma poszczególnych składników, estetyczny wygląd dania, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza, oraz kryteria techniczne tj. obróbka mięsa i wstępna obróbka warzyw i owoców, praktyka kucharska, właściwa kolejność działań, współpraca w ramach zespołu, prezentacja dania przez szefa ekipy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, zachowanie czystości na stanowisku i zasad BHP.
Zwycięzcy konkursu:
I miejsce: Klaudia Kiełkowska i Kacper Luleczko z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego (opiekun: Judyta Lamża)
II miejsce: Norbert Szefer i Daniel Bauer z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi (opiekun: Kona Pietrowska)
III miejsce: Piotr Morys i Szymon Jakubiec z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu (opiekun: Jolanta Graczek)
Pierwszy taki konkurs w Polsce
Wysoki poziom finalistów, trudne konkurencje i profesjonalne Jury – tak w jednym zdaniu można określić I Ogólnopolskie Mistrzostwa Kelnerów, które odbyły się 13 marca 2018r. Organizatorami byli Centrum Kulinarne firmy Weindich oraz Stowarzyszenie Kelnerów Polski. Nowatorska formuła konkursu zwróciła uwagę wielu przedstawicieli branży i zgromadziła wielu pasjonatów tego zawodu.
Sześciu uczestników konkursu finałowego miało przygotować w obecności gości, steaka wołowego do poziomu medium rare (antrykot) z wykorzystaniem serwisu angielskiego – flambirowanie. Kolejną konkurencją była dekantacja wina z wózka kelnerskiego. Jednak najbardziej wymagającym zadaniem okazało się tranżerowanie homara.
Nad całością czuwało szacowne grono Jury w składzie: Bogdan Migas (Przewodniczący Jury, czołowy Polski sommelier), Bernard Sitarski (Vice – Prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich) Szymon Kohut, (Mistrz Kelner, pomysłodawca, założyciel i właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów), Artur Grzęda (Członek komisji egzaminacyjnej Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej przedsiębiorczości w Katowicach, Menadżer ds. HoReCa w Weindich Sp. J.)
Zwycięzcy konkursu:
Tytuł I Mistrza Kelnera Polski wraz z złotą tacą otrzymała Pani Lucyna Stępień z Kielc. Drugie miejsce i tytuł Vice Mistrza waz ze srebrną tacą otrzymał Pan Michał Lapczyk z Cieszyna. Brązowa taca przypadła Panu Sylwestrowi Ochmanowi również z Cieszyna.
Już teraz serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w kolejnej, szóstej edycji Gastrosilesia.

Comments are closed.