Firma Weindich Sp. z o.o. z siedzibą w Chorzowie, od dwóch pokoleń jest prowadzona przez rodzinę Weindich. Założyciel firmy Jerzy Weindich jest w posiadaniu tytułu Mistrza w rzemiośle rzeźnictwo i wędliniarstwo, zaś Jego brat Jan jest uznanym mistrzem kucharskim. Firma ze śląskimi korzeniami i polskim kapitałem bardzo selektywnie wybiera swoich kontrahentów, wśród liderów w branży współpracują z nami nieprzerwanie do chwili obecnej.
HISTORIA FIRMY WEINDICH SP. Z O.O.
1990 r. – Początek działalności – wszystko się zaczęło
Firma została zarejestrowana w 1990 r. Jest to początek największego w Polsce centrum przemysłu mięsnego i gastronomii w tej części Europy.
1991 r. – Pierwsza dostawa
Tyle hałasu o nic, gdy w Bastrze trwał rozładunek towaru, połowa osiedla przypatrywała się z zaciekawieniem. Można rzec, że to było wielkie wydarzenie w okolicy. Po latach mieszkańcy przyzwyczaili się do dużych maszyn i urządzeń.
1992 r. – Zdobywamy Śląsk
Coraz śmielej działamy na rynku lokalnym, widać to chociażby na targach w Katowicach.
1993 r. – Prezentacja nieznanych technik
Jako pierwsi w Polsce zaprezentowaliśmy nowoczesne metody wędzenia płynnym dymem. Prezentacja połączona z degustacją kiełbasek – jak widać na zdjęciu – wywołała spore zainteresowanie.
1993 r. – Szkolenia i Seminaria
Dla naszych stałych klientów organizujemy zagraniczne szkolenia i seminaria, dzięki czemu światowe technologie z branży mięsnej trafiają również do polskich zakładów.
1994 r. – Gigantyczna fala
Realizujemy coraz to większe zamówienia – jako pierwsi w kraju montujemy urządzenie do mikrofalowego rozmrażania mięsa. To przemysłowe urządzenie w ciągu sekundy podnosi temperaturę zamrożonego surowca osiągając wydajność do kilkudziesięciu ton dziennie.
1995 r. – Co dwie głowy, to nie jedna
Od tego roku firma Bastra ma dwóch właścicieli; są nimi panowie Jerzy i Mirosław Weindich.
1995 r. – Czas na Poznań
Na targach Polagra występujemy w roli gospodarza. Od tego czasu, jesteśmy tam regularnie.
1997 r. – Otwarcie Kulinaria S.A.
W odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku, właściciele Bastry uruchamiają Kulinaria S.A. Firma oferuje kompozycje przyprawowe oparte o Polską tradycję.
1998 r. – Pierwsze targi zagraniczne
Już nie tylko Polska, teraz cały świat widzi nasze charakterystyczne logo. IFFA – pierwsze targi w Niemczech.
1999 r. – Rośniemy w siłę
Coraz więcej pracy, zleceń i realizacji skłania nas do powiększenia siedziby o nowe hale. Wzbogacamy zaplecze technologiczne o wykwalifikowanych ekspertów. Jest nas coraz więcej i jesteśmy coraz silniejsi.
2001 r. – Drobny sprzęt i gastronomia
Oprócz coraz szerszej gamy maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego naszą ofertę wzbogaca coraz częściej poszukiwany przez klientów drobny sprzęt.
2002 r. – Solidna Firma
Nasza firma została po raz pierwszy odznaczona nagrodą Solidna Firma przyznawaną przez Kapitułę Programu, pod patronatem Komisji Europejskiej.
2003 r. – Szufelka wygrywa! Nasz 8 000 produkt w katalogu!
Kto by pomyślał, że naszym produktem numer 8 000 będzie stalowa szufelka?
2004 r. – Przeprowadzka
Chorzów, a dokładniej rzecz ujmując ulica Adamieckiego staje się nowym domem Bastry. Mamy nadzieję, że w nowej siedzibie spędzimy co najmniej tyle samo dobrych lat, co w Świętochłowicach.
2005 r. – Magazyn Europy
Zachodni kontrahenci przenoszą środek ciężkości swoich magazynów do Polski na teren Bastry. Tym samym firma staje się najdalej wysuniętym na wschód centralnym magazynem logistyczno-serwisowym. Części zamienne i eksploatacyjne zachodnich marek są tu dostępne od reki.
2006 r. – Serwis
Powstaje nowa hala serwisowa przeznaczona na remonty maszyn.
2007 r. – Rodzina się powiększa
Wprawdzie na zdjęciu nie widać nas wszystkich, lecz rodzina firmy Bastra liczy ponad 60 pracowników.
2008 r. – Brzmi dumnie
Od teraz Właściciele spółki postanawiają firmować ją swoim nazwiskiem zmieniając nazwę na BASTRA WEINDICH Spółka jawna.
2009 r. – Nowe skrzydło
Coraz szerszy asortyment, coraz więcej kontrahentów. Wszystko to zadecydowało o tym, że podjęliśmy decyzję o rozpoczęciu budowy nowego skrzydła firmy
2010 r. – Targi Jubileuszowe
Podczas hucznych obchodów 20-lecia firmy odbyły się m.in. targi wyposażenia, podczas których swoją ofertę zaprezentowało ponad 70 wystawców z całego świata.
2011 r. – Nowe logo
Coraz bardziej sygnalizujemy rodzinne korzenie – zmieniamy logo na Weindich.
2011 r. – Nowi Partnerzy
Firma Weindich wzmacnia swoją markę wprowadzając do oferty maszyny i urządzenia kolejnych kontrahentów. Do strategicznych partnerów handlowych firmy dołączyły firmy:
Henneken wiodący producent masownic próżniowych, tenderyzatorów, systemów załadunkowych, Afo Heat, producent urządzeń do obróbki termicznej produktów w przemyśle spożywczym i gastronomii.
2012 r. – Międzynarodowe Targi Technologii Przetwórstwa Spożywczego
Z sukcesem zorganizowaliśmy w siedzibie firmy kolejną edycję targów technologii przetwórstwa spożywczego. Na 4 tys. m2 wystawiono asortyment z 16 krajów świata. 102 wystawców, prezentowało odwiedzającym Targi swój asortyment. Łącznie targi odwiedziło 2,5 tysiąca branżowców z sektora spożywczego, mięsnego i gastronomicznego.
2012 r. – Centrum Kulinarne
We wrześniu 2012 roku otwarliśmy się na sektor szkoleniowy. Oddaliśmy do użytku Centrum Kulinarne. Profesjonalna przestrzeń gastronomiczna, podzielona na 3 strefy tematyczne, wyposażona została w najwyższej klasy sprzęt kuchenny i multimedialny. Zobacz stronę Centrum
2012 r. – Utworzenie Śląskiego Cechu Gastronomii
W dniu 18 grudnia w siedzibie naszej firmy miało miejsce Zebranie Założycielskie Śląskiego Cechu Gastronomii. Jednogłośnie uchwalono założenie Cechu, oraz wybrano Prezesa nowego Cechu, którym został inicjator i pomysłodawcą powstania Śląskiego Cechu Gastronomii Pan Jerzy Weindich.
2013 r. – Warsztaty know-how
We współpracy z Kuratorium oświaty odbyły się dwie edycje warsztatów know how zdrowego żywienia. W warsztatach ogółem wzięło udział 290 placówek oświatowych z województwa śląskiego. Uczestnicy zapoznali się ze sposobami przygotowywania menu a także potraw, bogatych w wartości odżywcze i energetyczne, właściwe dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Była to pierwsza tego typu edycja praktycznych warsztatów dla placówek oświatowych na Śląsku.
2013 r. – Euro-Toques Polska
Firma Weindich złożyła deklarację członkowską i została członkiem Euro-Toques Polska – Kucharskiej Wspólnoty Europejskiej, którą tworzy ponad 7000 kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie.
2013 r. – Medal
W dziedzinie gospodarczej medal z wizerunkiem Ignacego Mościckiego odebrał właściciel firmy Weindich Pan Jerzy Weindich. Medale są przyznawane w Chorzowie dla osób, które szczególnie zasłużyły się dla miasta w swoich dziedzinach. Medale przyznawane są przez prezydenta miasta Chorzów. Uroczystość odbyła się w czwartek 12 grudnia w Chorzowskim Centrum Kultury.
2014 r. – Trzecia edycja Targów Gastrosilesia
Za nami już trzecia edycja chorzowskich Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego Gastrosilesia 2014. Tegoroczna edycja zgromadziła ponad 2000 odwiedzających gości, a także ponad 60 wystawców zarówno z kraju jak i zagranicy, wśród których znaleźli się eksperci i firmy, wyznaczające standardy i trendy w branży gastronomicznej.
2015 r. – Zmiany w strukturach właścicielskich
Do grona wspólników firmy Weindich Sp. z o.o. dołączyła Monika Weindich, do tej pory piastująca stanowisko Kierownika Działu Logistyki. To kolejne wzmocnienie właścicieli w strategicznym zarządzaniu firmą. Jako ceniony fachowiec z ogromną praktyką stawia sobie za cel optymalizację procesów logistycznych, a tym samym w najbliższym czasie wykorzystania logistyki jako zasadniczego elementu zarządzania strategicznego w firmie.
2015 r. – Srebrny Krzyż Zasług
Jerzy Weindich otrzymał z rąk Radnego Sejmiku woj. Śląskiego Michała Wójcika Srebrny Krzyż Zasług za specjalne zasługi dla województwa śląskiego.
2016 r. – Odznaka Honorowa
Jerzy Weindich otrzymał Odznakę Honorową za Zasługi dla Rozwoju Gospodarki Rzeczpospolitej Polskiej. Nagrodę odebrał z rąk Ministra Gospodarki w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego.
2016 r. – IV Edycja Targów Gasrosilesia
Nasze targi odwiedziło blisko 3000 Gości, a także przekroczyliśmy magiczną liczbę 100 wystawców.
Naszą imprezę odwiedziło blisko 3000 Gości, przekroczyliśmy liczbę 100 wystawców, a 712 uczestników było obecnych na dziesięciu inspirujących prelekcjach, podczas których sala konferencyjna wypełniona była po brzegi gości z całej Polski. W Centrum Kulinarnym przez 8h trwały pokazy kulinarne prowadzone przez mistrzów kuchni, co z kolei pozwoliło przyciągnąć profesjonalistów, a także pasjonatów gotowania. Trzeci już finał Kulinarnego Pucharu Śląska dla szkół gastronomicznych wzbudzał niezwykłe emocje wśród startujących drużyn, a także obserwatorów ich zmagań.
2022 r. – Rozwój to zawsze nowe wyzwania!
Firma Weindich w konsekwencji swojego nieustannego rozwoju zmienia swoją formę prawną na sp. z o.o., a także powołuje w swój skład Prezesa Zarządu oraz Wiceprezesów, którzy od dekad związani są z firmą Weindich na stanowiskach dyrektorskich. Dotychczasowi Wspólnicy, a obecnie udziałowcy Weindich sp. z o.o. weszli w skład rady nadzorczej spółki.